Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Αναγγελία εκπαιδευτικής άσκησης καταστροφών και πρόσκληση συμμετοχής.
Αρ. πρωτ.: 342
  Θεσσαλονίκη  11 / 9 / 2017Προς : Κάθε ενδιαφερόμενοΘέμα : Αναγγελία εκπαιδευτικής άσκησης καταστροφών και πρόσκληση συμμετοχής.

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ  (Ο.ΔΙ.Κ.), είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο του 2008 με την υπ΄ αριθ. 14911/08  απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθ. μητρώου 69/08 καθώς επίσης και στο Υ.Δ.Α.Σ. του Υπουργείου Εξωτερικών με αριθ. μητρώου 502/08.

Συνδέεται με το OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και ενημερώνεται για τις παγκόσμιες καταστροφές από το GDACS (Global Disaster Alert and Coordination System).

Η διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται στην Κονδυλάκη 13, από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών, προετοιμάζει δε παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε άλλους νομούς.
        
Ο σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και η παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

Απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εκπαιδευμένους εθελοντές που είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να  μεταβούν σε οποιαδήποτε  περιοχή, εντός ή εκτός συνόρων, έχει πληγεί από καταστροφή.

Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς φορείς.

Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από  παλαιούς και έμπειρους πιστοποιημένους διασώστες με 15ετη τουλάχιστον εμπειρία, με πλούσια βιογραφικά αποστολών και εκπαιδεύσεων. Στα μέλη της βέβαια, προστίθενται μέσω των τεσσάρων (4) σχολείων διάσωσης, οκτώ εβδομάδων διάρκειας έκαστο, τα οποία  πραγματοποιούνται κάθε φθινόπωρο, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χαλκίδα και Θήβα, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα υποψήφια μέλη – εθελοντές διασώστες, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους, στον σκοπό και το έργο της ομάδας.

Η ομάδα μας έχει σήμερα σαράντα έξι (46) πιστοποιημένους εκπαιδευτές BLS-AED από το ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) οι οποίοι διοργανώνουν συνεχώς εκπαιδευτικές ημερίδες και πιστοποιούν πολίτες, εθελοντικές ομάδες, νοσηλευτές, ιατρούς, οργανισμούς, επιχειρήσεις, σώματα ασφαλείας κ.ά.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.ΔΙ.Κ.


Η Ομάδα συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς και μη φορείς όπως, τις  ένοπλες Δυνάμεις (Νατοϊκό τμήμα – NDC GR και 71η Α/Μ ΛΜΧ), την Κ.ΟΜ.Α.Κ. της αεροπορίας, το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης Σ.Ε.Θ.Ε., το Ε.Κ.Α.Β., την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ε.Μ.Α.Κ., το Λιμενικό Σώμα, τον Ο.Α.Σ.Π, το Ι.Τ.Σ.Α.Κ, το Σεισμολογικό κέντρο του Α.Π.Θ. και με πολλές εθελοντικές οργανώσεις εντός συνόρων, ενώ σε αποστολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες διασωστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Το 2009 και ξανά το 2015 συμμετείχε σε εβδομαδιαίες εκπαιδεύσεις με την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Κ.ΟΜ.Α.Κ.) της αεροπορίας, στο χώρο της, όπου και εκτέλεσαν από κοινού και με επιτυχία, ασκήσεις με θέμα: Έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων σε ερείπια έπειτα από σεισμό.

Στις 08-14/10/2011 συμμετείχε στην πρώτη άσκηση συνεκπαίδευσης με το ΝΑΤΟ, στην άσκηση ΠΕΡΣΕΑΣ 2012 και στις GORDIAN KNOT από το 2012 συνεχώς έως και σήμερα αλλά και στην ετοιμότητα του έτους 2012 ειδικότερα με το NRF του NRDC-GR, όπου και συντέλεσε ενεργά στην οργάνωση, το συντονισμό και την διεξαγωγή της. Από 15/5/2012 είναι συμβουλευτικό μέλος του Ελληνικού Νατοϊκού Στρατηγείου με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις ασκήσεις που διοργανώνονται.

Εκπαιδευτές της ομάδας εκπαίδευσαν στις πρώτες βοήθειες έως σήμερα πολίτες των Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέως, Μελίκης, Καμποχωρίου, Βάλτας, Νέας Σκιώνης, Συκιάς, Σάρτης, Πανοράματος, Θέρμης, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κασσάνδρας, τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ο.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης, το κέντρο απεξάρτησης Ιθάκη, πληθώρα Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων, το Anatolia College, τρία (3) σχολεία 2ης ευκαιρίας , εννέα (9) Τ.Ε.Ι., τους υπαλλήλους και δεκαοκτώ (18) φορές τους φοιτητές του Α.Π.Θ., τρία (3) ειδικά σχολεία της 71ης Αερομεταφερόμενης (ΛΜΧ), τέσσερις (4) φορές το 957 τάγμα Στρατονομίας του Γ΄ΣΣ, τους αστυνομικούς στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Λιμεναρχείο Ευβοίας, τους Προμάχους Αριδαίας, τον Δήμο Θήβας κ.ά.

Σταθερά και με συνέπεια η Ο.ΔΙ.Κ. φροντίζει για την παροχή ή και τη διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της καθημερινά σε οποιονδήποτε τομέα χρειαστεί. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία της με το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο, με το ορφανοτροφείο Μέλισσα και με την Ελληνική ιεραποστολή στην νήσο Μαδαγασκάρη όπου αποστέλλεται ανθρωπιστικό υλικό πρώτης ανάγκης σε συνεχή βάση. Η Ο.ΔΙ.Κ. συνδράμει ανά εβδομάδα στην συνεχή ανάγκη σίτισης 4 οικογενειών στην Θεσσαλονίκη.

Εκπαιδεύεται διαρκώς, ενημερώνεται, και νοιάζεται για τη δική της ασφάλεια και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των γύρω της διότι πίσω από τη γνώση, τη θέληση και την ορθολογική τους χρήση, κρύβεται η πραγματική δύναμη του εθελοντισμού. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε και λειτουργεί βάση ετοιμότητας στην Αττική, από τον Μάρτιο του 2015 βάση ετοιμότητας στην Εύβοια και από τον Ιούλιο του 2017 βάση ετοιμότητας στην Θήβα.

Με την παρούσα, σας προσκαλούμε να λάβετε ενεργό ρόλο ή ως παρατηρητές, στην εκπαιδευτική άσκηση που διοργανώνουμε, στα πλαίσια πάντα των ανιδιοτελών σχέσεων μεταξύ των εθελοντών. Πληροφορίες για την συμμετοχή σας, κατωτέρω:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ο.ΔΙ.Κ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.), προγραμμάτισε για το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτωβρίου 2017, 2ήμερη εκπαιδευτική άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών μετά από σεισμό, με την επωνυμία «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΑΜΠΙΑΣ 2017» (στην μνήμη του πρόωρα αποβιώσαντος μέλους μας κατά την ημερομηνία διεξαγωγής αντίστοιχης άσκησης προ 2ετίας στην Γλυφάδα Αττικής).
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί εντός αστικού πεδίου περιοχής Αττικής.

Το σενάριο περιλαμβάνει:

Α) Πρόσκληση, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για συνδρομή των εθελοντικών διασωστικών ομάδων σε πεδία εντός του αστικού ιστού, για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων μετά από σεισμό.

Β) Συνδρομή και δραστηριοποίηση των εθελοντικών ομάδων στις θεματικές ενότητες: 
1)  Οργάνωση καταυλισμού (εγκατάσταση σε σκηνές, δημιουργία φορητού μαγειρείου, κέντρου επιχειρήσεων, ιατρείου),
2)     Ορεινή διάσωση (έρευνα, εντοπισμός, διάσωση με χρήση ορειβατικού εξοπλισμού),
3)     Έρευνα αγνοουμένων σε κτήρια και διάσωση – απεγκλωβισμοί  (χρήση διατρητικών εργαλείων, βαρούλκων, πρώτες βοήθειες)
4)     Πυρόσβεση κτηρίων (κατάσβεση πυρκαγιάς και απεγκλωβισμός θυμάτων)
5)     Απεγκλωβισμούς θυμάτων από τροχαίο με χρήση διασωστικού εξοπλισμού κα.

Γ) Η εκπαιδευτική άσκηση θα ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου (είναι η ώρα προσέλευσης των εθελοντών, των υπηρεσιών και εν γένει όλων ανεξαιρέτως  των συμμετεχόντων), οι εμπλοκές στα πεδία στις 18:00 το απόγευμα της ιδίας μέρας με συνεχή 18ωρη συμμετοχή και πέρας στις 12.00 την επομένη και τελική λήξη στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής. Πλήρες πρόγραμμα θα σταλεί, σε όσους εμπλακούν, ηλεκτρονικά.

Δ) Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε όλες τις εθελοντικές ομάδες, με μέγιστο όμως αριθμό τις 12, οι οποίες μπορούν να συνδράμουν, είτε ενεργά στα σενάρια της άσκησης, είτε ως βοηθητικοί αυτής. Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) μέλη ανά εθελοντική ομάδα.

Ε) Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 11:30 έως 14:30 θα γίνει η συλλογή και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της άσκησης (debriefing), στην οποία μπορεί να παρευρεθεί οποιοσδήποτε το επιθυμεί πέραν των κρατικών φορέων.

ΣΤ) Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2017, θα πρέπει να μας έχετε εκδηλώσει το ενδιαφέρον σας να συμμετέχετε απαντώντας με ένα email στο odikmail@gmail.com ή στο fezoudis@gmail.com. Ήδη 4 ομάδες έχουν στείλει την συμμετοχή τους. Σε όσους τελικά  συμμετέχουν, θα αποσταλεί αναλυτικό mail για τον τρόπο συμμετοχής, τον εξοπλισμό, το πλήρες πρόγραμμα, τον καταυλισμό, το ελάχιστο κόστος συμμετοχής κλπ.

Ζ)  Έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν, εφ’  όσον το επιθυμούν, οι εκπρόσωποι φορέων:

Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος
Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας
Πολιτικής Προστασίας Δήμων Φιλοθέης - Ψυχικού, Ζωγράφου, Ν. Εύβοιας, Αθηναίων και Θεσσαλονίκης
Πυροσβεστικής υπηρεσίας
Πυροσβεστικής Ακαδημίας
1ης  Ε.Μ.Α.Κ.
4ου Πυροσβεστικού Σταθμού
Κ.ΟΜ.Α.Κ. της αεροπορίας
Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
Εθελοντικών οργανώσεων - ομάδων από όλη την Ελλάδα.


Η διαχειριστική επιτροπή της άσκησης είναι: τηλ. 2314009585, 
6945582234 (Α. Μαρίντσιου) &  6930728085 (Χρ. Μάνος)
Ιστοσελίδα: www.odik.gr 

Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει ανιδιοτελής διάθεση όλων για να επιτευχθεί και να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, η κάθε εθελοντική προσπάθεια.

Είμαστε ανοικτοί σε κάθε διευκρίνιση και ευχαριστούμε προκαταβολικά για τον χρόνο και τις ενέργειές σας.Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Κωνσταντίνος Φεζούδης
Εθελοντής Διασώστης – Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. της Ο.ΔΙ.Κ.

fezoudis@gmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://twitter.com/hmgwebradio?lang=el Delicious https://www.facebook.com/groups/1686640168251133/ Digg Stumbleupon Favorites More